Basisverzekerde preventieve voetzorg
Hoe is de voetzorg voor mensen met een medische aandoening geregeld qua behandeling, vergoeding en de samenwerking tussen podotherapeut en medisch pedicure? Op deze pagina geven wij informatie zodat u precies weet wat u kunt verwachten voor, tijdens en na uw voetbehandeling en welke kosten dit mogelijk met zich meebrengt.
U bent voor uw medische aandoening onder behandeling bij een huisarts, of specialist in het ziekenhuis. Zij doen een voetscreening en stellen het risico dat u heeft op voetproblemen vast. U wordt hierop door de arts, specialist, praktijkondersteuner of verpleegkundige naar Voeten op Texel verwezen.
De podotherapeut van Voeten op Texel zal uw voeten en schoenen uitgebreid onderzoeken en daarbij extra goed kijken naar drukplekken aan uw voeten. Ook stelt de podotherapeut uw zorgpakket vast.
Nadat het zorgpakket is vastgesteld stelt de podotherapeut een persoonlijk behandelplan voor u op. Dit behandelplan is vooral gericht op het verminderen en voorkomen van drukplekken aan uw voeten. Het doel van de behandeling is het voorkomen van wonden en voorkomen dat u minder mobiel wordt.
In uw behandelplan kunt u onder andere de volgende informatie vinden:
- Uw Zorgpakket
- Het aantal behandelingen door de podotherapeut en medisch pedicure
- Advies over uw schoenen en wat u kunt doen om wonden aan uw voeten te voorkomen
- Informatie over verzekerde (medisch noodzakelijke) voetzorg
- Of u een medische noodzaak heeft om aan huis behandeld te worden
- Informatie over aanvullende (cosmetische) voetzorg
Vergoeding van uw voetzorg
Alle medisch noodzakelijke voetzorg die nodig is om problemen aan uw voeten te voorkomen wordt betaald uit de basisverzekering. Dit geldt voor de voetzorg door de podotherapeut en door de medisch pedicure met een contract bij Voeten op Texel. Het eigen risico is niet van toepassing op deze voetzorg.
Op basis van uw zorgpakket declareert Voeten op Texel een gemiddeld tarief bij de zorgverzekeraar. Dit gemiddelde tarief wordt gebruikt om u de zorg te geven die nodig is om bij u voetproblemen te voorkomen. Doordat de vergoeding op deze manier geregeld is, kunnen alle mensen met een zorgpakket de voetzorg krijgen die nodig is, afgestemd op hun persoonlijke risicoprofiel.
Podotherapeutische hulpmiddelen vallen niet onder de vergoeding uit de basisverzekering voor geneeskundige voetzorg. De kosten voor deze hulpmiddelen kunnen in veel gevallen gedeclareerd worden via de aanvullende verzekering. Dit is te lezen in de polis van de aanvullende zorgverzekering.
Samenwerking podotherapeut en medisch pedicure
Voeten op Texel heeft samenwerkingsafspraken gemaakt met sommige medisch pedicures. Dit kan uw eigen medisch pedicure zijn, maar het is ook mogelijk dat uw medisch pedicure geen contact heeft afgesloten met Voeten op Texel.
In uw persoonlijke behandelplan staat de medisch noodzakelijke voetzorg voor de medisch pedicure beschreven. Deze zorg wordt door de medisch pedicure bij de podotherapeut in rekening gebracht mits zij een contract heeft met Voeten op Texel. Als uw medisch pedicure een contract heeft met Voeten op Texel ontvangt u geen rekening voor de medische voetzorg. Voor het niet-medische-zorg -deel ontvangt u van de medisch pedicure wel een factuur.
Vergoedingen
Binnen de meeste aanvullende verzekeringen wordt podotherapie (gedeeltelijk) vergoed. Een verwijzing van de huisarts is niet meer nodig. Sommige verzekeraars hanteren een totaalbedrag voor voetzorg. Dat betekent dat zowel de consulten als de hulpmiddelen, zoals zolen, ortheses en nagelbeugels, uit dat budget worden vergoed. Bij andere maatschappijen kunnen dat gescheiden budgetten zijn.
Wil je weten wat de vergoedingen zijn van jouw ziektekostenverzekeraar? Kijk dan in het Vergoedingenoverzicht Podotherapie 2022 van de Nederlandse Vereniging Van Podotherapeuten (NVVP)
Klant aan het woord
Tip van Nicollette
Verkeerde schoeisel kan tot vervelende klachten leiden. Ik vertel je graag waar je op moet letten als je nieuwe schoenen koopt.’